Un poc d’història…

la plaça del Carme, 1903 – imatges cedides per l’AISM
El «cafe del Mercado», popularment anomenat «el Trueno, entorn 1950, amb en Pito, en Bernat i les seves senyores, na Mari i na Sita.

El Trueno, història viva de Maó

El cor del mercat sempre ha bategat a l’entorn del «bar Trueno», punt de trobada de placers, pagesos i compradors. A finals del segle XIX, el 1892 exactament,  l’avi Bernat, que també era propietari d’una fonda a la Plaça Reial, va obrir el local com a bar. En aquells temps, ja a les 4 de la matinada, comerciants i pagesos anàven i venien amb el bestiari les mercaderies, tancant acords amb un cafè o un ginet. Allà, fèien petar la xerrada, el què popularment se’n dèia «fer el trò». D’aquí, diuen, vé la denominació popular del negoci.

El seu fill en José i els seus néts, en Pito i en Bernat, van continuar amb el negoci, i ja de ben petits repartien cafès i berenars entre els placers per ajudar l’avi. En morir el pare, en Pito i en Bernat van quedar al capdavant del negoci amb l’ajuda de les seves dones, na Mari i na Sita, i la seva germana Antònia, fins l’any 1995 que es van jubilar.

Aleshores passà a mans d’en José Bonet, profesional de l’hosteleria, que va actualitzar el negoci als nous temps i li va posar de nom «bar Sa Plaça». 

Des de principis del 2018, va passar a mans del nostre equip. 

Vam proposar-nos el repte de reviure aquest local emblemàtic amb un cert esperit continuista i de respecte al seu passat humil però constant, i per unanimitat decidim recuperar el nom pel qual encara molta gent gran de Menorca coneix el cafè, «el Trueno». 

Alhora que reprenem aquest model de cultura de cafè antic, de punt de trobada, però, intentem actualitzar-ne la imatge i la oferta, que es basa en un servei proper i atent, implicat, amb el bon fer d’altres temps, i en un model de cuina de tradició local però amb vistes al Mediterrani com a concepte.

Vista de ses Voltes, principis del s.XX

Imatges cedides per AISM

A %d blogueros les gusta esto: